Talaşlı imalat genel bir ifadeyle talaş oluşturma işlemi olarak tanımlanabilir. Bu işlemdeki temel amaç, metalleri belirli bir şekil veya boyuta getirmekle uğraşmak ve bunun için zaman harcamak yerine prosesi en uygun talaş oluşumu sağlayacak şekilde yapmaktır. Talaşlı imalatta kullanılan talaş, malzeme tabakasının kendisini ifade ederken imalat kısmı, bu malzeme tabakasını özel tezgahlar kullanarak istenilen boyutlara ulaştırmayı amaçlar.
Talaşlı imalat ısı, statik, kimya ve malzeme gibi pek çok farklı teknoloji prensibine sahip olan etkin bir teknoloji dalıdır.
Taşlı İmalat Yöntemleri
Talaşlı imalat işleminde farklı yöntemler uygulamak mümkündür. Bu yöntemler:
- Tornalama: Torna tezgahları üzerinde dairesel forma sahip parçaların üretimi için kullanılan talaşlı imalat tekniğidir. Bu yöntem, üretim süresini kısaltmak ve hassas imalat yapmak gibi önemli avantajlar sağlar.
- Delik Delme: Bu işlemde tasarlanmış olan malzemeler üzerine silindirik delikler açılır.
- Frezeleme: Bir diğer talaşlı imalat çeşidi, frezeleme işlemedir. Bu yöntemde kullanılan frezeler, kesici takımlar kullanarak malzemeden talaş kaldırma ve şekillendirme yapmayı sağlayan makinelere verilen isimdir.
- Raybalama: Bu yöntemde işlemi gerçekleştiren parça, rayba olarak adlandırılır.Bu kesici takım, daha çok doğru ölçülerle hassas yüzey elde etmek istenilen parçalarda kullanılır.
- Taşlama: Önemli bir yöntem olan taşlama işleminde aşındırıcı ve sert parçalar, organik ve inorganik birleştiriciler ile bir arada fırınlanır. Yüksek hızla taşlama tezgahında döndürülen malzemenin hangi özellikleri bulunması isteniyorsa, buna göre bir şekillendirme işlemi gerçekleştirilir.
Talaşlı İmalat Avantajları
Talaşlı imalat, pek çok avantaj sağlayan imalat yöntemlerinden biridir. Bu avantajlardan ilki, talaşlı imalat yönteminde kullanılabilecek geniş bir malzeme yelpazesinin olmasıdır. Buna bağlı bağlı olarak talaşlı imalatta malzeme sıkıntısı yaşanmadığını söylemek mümkündür.
Talaşlı imalatın sunduğu bir diğer avantaj ise istenilen tüm parçaların elde edilebilmesidir. Bu imalat yöntemi ile istenilen her boyut ve şekilde parça kolaylıkla oluşturulabilir.
Önemli avantajlardan bir diğeri ise özel tasarımların da talaşlı imalat yöntemi sayesinde tasarlanabilmesidir. Bilgisayar programları gibi dijital ortamlarda milimetrik hesaplarla tasarlanan özel şekiller, talaşlı imalat yöntemi kullanılarak üretilebilir. Ortaya çıkan tasarımların istenilen boyut ve şekilde, son derece temiz bir yüzeye sahip olması, talaşlı imalatın önemli avantajlarından biridir.
Uzmanlar CNC olarak en kaliteli üretim ürünlerini kullanıyor, talaşlı imalatın tüm avantajlarından en üst düzeyde faydalanmanızı sağlıyoruz. Profesyonel işçiliğin kaliteli sonuçlarla bütünleştiği talaşlı imalat hizmeti için bize ulaşabilirsiniz.